Astekinas Frøken Fryd

Astekinas Frøken Fryd, født 31.3.2013. «Frøken pågangsmot og villskap»

mathilda vasker Fryd

Frøken Fryd var liten valp når vi hadde et travelt halvår i familien. Vi flyttet ut på landet (til Kviby) og hadde svært mye å gjøre. Da vinteren kom, skulle jeg og Fryd begynne å trene henne til lavinehund. Dessverre blir hun hardt skadet i begge forben, da hun kom i «140» over en skavel på 2-3 meter høy, og landet på is. Stygg halting og helt ro i flere mnd. Det viste seg å være multiple frakturer (beinsplinter slått løs) i begge ledd foran. Behandling og ro (i nesten ett år) førte til at vi nå har en helt frisk, spinnvill og morsom Fryd, som bank i bordet, er helt skadefri, men dog med ingen oppdragelse 😉

Med hennes skadehistorie, og hennes oppvekst på landet, så har hun i nesten hele sitt unge liv, vært dempet på det vi kunne dempe henne på. Man kan man nesten hevde at hun er vokst opp på «skjermet avdeling» eller er blitt veldig nært det vi kaller kennelhund. Svært lite miljøtrening og ingen trening for øvrig (bortsett fra at vi har forsøkt noen spor) gjør at hun er nysgjerrig på alt som finnes i denne verden. Men det vi har sett, er at også hun har en meget sterk psyke. Hun takler alt som kommer i hennes vei med nysgjerrighet, og på strak arm. Hun er aldri lessen. Hun er en åpen og tilgjengelig, har tonnevis med pågangsmot, og mye villskap.

Fryd er røntget til A-hofter og A-albuledd.

Fryd har også blitt mentalbeskrevet. En slitsom tur, da vi kjørte over 70 mil, sov noen få timer, og 8 timer VENTING før vi kom til som siste hund. Vi var alle sliten bare av reisa og ventinga. Selv om Fryd (og jeg) var sliten før vi kom i gang, så viste hun at hun har både jakt og lekelyst, samt er 100 % skuddsikker (1 på skudd) og flotte avreaksjoner. Vi fikk se en tispe «naturell», i sin verste alder (siste pubertet) samt uten noe form for trening/miljøtrening. Det var utrulig å se hvordan hun taklet alt. Mye av testen ble forstyrret da de helt i starten måtte stoppe testen. like etter den var startet, kom en  flokk med kyr og sauer som måtte jages ut og gjennom deler av området. Dyrene var borte, men lukta og sporene var der 😉 I utg pkt tenker jeg nok at testen ble så forstyrret, at den ikke fikk den verdien for oss som den burde.

Dommern oppsummerte med at dette var en meget bra gjennomført MH, og en flott brukshund. De sa også at hadde dette vært en mentaltest, så hadde hun fått langt bedre uttelling på flere av momentene. Men i og med at de kun er beskrivere, så kan de ikke gjøre noen form for vurdering, men kun gjøre en beskrivelse. De sa: «Det er en dønn skuddfast hund som overhodet ikke er noe lydfølsom. Sosialt er hun kjempefin sa han. «Jeg var ganske tøff med henne i håndteringen, og det anfekter henne ikke». Hun har lite forsvar i seg, var flott på leken, og var faktisk den eneste (på denne dagen)som jaget det lille jaktbyttet/overraskelsen helt ut, og grep denne. På slutten av testen så de at hunden var «gjennom sliten.» Hun hadde da forholdt seg til alt i testen, i tillegg til infernalsk sporsøk etter kyr og sau gjennom mesteparten av beskrivelsen.  Vi er svært godt fornøyd med vår lille Frøken Fryd!

Fryd har også vært å forsøkt seg på noen utstillinger, og har fått tittelen Norsk utstillingschampion bare 2 år og 1 mnd gammel. Nkk certet fikk hun allerede når hun var 14 mnd, og vant over flere championer.

Fryd og Fred Håvard har også bestått utholdenhetsprøven i det internasjonale brukshundprogrammet. Astekinas Frøken Fryd kan av den grunn også smykke seg med tittelen AD på sin stamtavle.

Vi er i skrivende stund (02.01.16) akkurat startet med vår første lavinetrening. Målet for sesongen er å oppnå et B-nivå samt gjennomføre og bestå apellprøve.

Våren -2016 har vi planlagt kull på Fryd. Vi har vurdert flere hanhunder, men vi ender opp med å prioritere helse, mentalitet og bruksegenskaper høgest, da dette er det som er viktigst for oss. Har du lyst å høre mere? Ta kontakt med oss på brikke2@hotmail.com eller injape@online.no