En allsidig bruks – og tjenestehund
Riesenschnauzeren er en kraftig og robust tjenestehund fra Tyskland. Den er en trivelig familiehund, men først og fremst er den en sterk arbeidshund som alltid er klar til innsats.
Det som kjennetegner riesenschnauzeren er dens vesen – med motsetninger. I det ene øyeblikket munter lek med husets barn og i neste øyeblikk beredskap til å forsvare seg og sine.
Fremmede blir ofte målløse av denne plutselige forvandling fra koselig teddybjørn til en ytterst hard og tilforlatelig vokter, som når faren er over, er like rolig og hengiven igjen. En riesen er ubestikkelig og svært klar over hvem som hører til i flokken, er lojal og vokter flokken med trofasthet.
Mentalitet.
En riesen krever konsekvent, rettferdig og kjærlig opptreden fra sin eier. Treningen må starte allerede som valp og ett til to valpekurs er absolutt å anbefale. Vær nøye med innkallingen allerede fra valpestadiet. Selv om en riesen kan være sta og ha egne meninger, fungerer belønning av samarbeid og postiv atferd fungerer mye bedre enn straff.
I treningsarbeidet må man også ta hensyn til at en riesen modnes vanligvis seint. Det innebærer at det er å anbefale at man skal skynde seg langsomt for å lykkes med en riesen.
Riesenschnauzeren passer til mange forskjellige aktiviteter, enten man ønsker en god turkammerat som er god til å kløve og trekke, eller man ønsker å bruke hunden til samfunnsnyttig arbeid som redningshund. Ønsker man derimot å konkurrere om heder og ære i NM i lydighet, bør man nok heller velge en annen rase enn en riesen. En riesen passer imidlertid svært godt til bruksarbeid, dvs. spor og søk, hvor det er et pluss at man har en hund med en god porsjon selvstendighet og arbeidsglede.
Pelsstell
Riesenschnauzeren røyter ikke, men krever en god del pelsstell. Hundens pels består av et varmt lag underull og en stri dekkpels. Dette gjør at den tåler å være ute i all slags vær.
Det krever en god del egeninnsats å sette seg inn i hvordan pelsen skal ordnes og stelles til hverdags og utstilling. Er man ikke villig til å lære seg dette arbeidet selv, må man være klar over at man trenger noen som kan gjøre jobben og det koster mange kroner i året.
Helse
Riesenschnauzeren er jevnt over god helse. HD forekommer, men i svært liten grad, og ansees ikke som noe stort problem for rasen. Det forekommer en del skjoldbruskkjertelfeil. Forøvrig er ingen arvelige sykdommer utbredt i rasen. Rasen har vanlig levealder.
Rasen i Norge
Til Norge kom rasen på 1930-tallet. Det blir årlig registert mellom 200 – 250 riesenschnauzere her til lands av den svarte varianten. Rasen er organisert i Norsk Schnauzer og Bouvier Klubb.
Hva skal man tenke på før man kjøper en riesenschnauzer?
Du må være ærlig med deg selv. Er villig til å legge ned så mye tid og arbeid i en valp. Det er helt nødvendig for at du skal få en hund du kan trives og ha det godt med de neste 10 – 12 årene framover. Husk at den trivelige riesenschnauzeren du traff i gata her om dagen, ble ikke sånn av seg selv. Det ligger veldig mye arbeid bak.
Er du villig til å legge ned det arbeidet som behøves, kan du begynne å lete etter valp. Ta kontakt med raseklubben og få en oversikt over godkjente valpekull.
Når du tar kontakt med oppdretter still mange spørsmål om foreldredyrene, om trening og oppfølging fra oppdretter, om pelsstell osv. Spør om foreldrene har vært trent med og stilt ut, om
og kjøp en valp fra en kennel som ikke bare er opptatt av
Lykke til med valget og velkommen i klubben. Vi er mange som har funnet stor lykke med å eie en riesenschnauzer.
Se for øvrig Nkk’s sider om rasen.